Malgrat tot, estem molt vius (publicat a “La Flama” en solidaritat amb Estem Vius)

6 08 2011

Uns dies enrere vaig rebre una trucada dels companys d’Estem Vius, una més, i ja en van moltes -massa- en pocs mesos. Només penjar el telèfon, i mentre escric aquestes línies, no puc evitar recordar com el meu televisor es tornava negre amb un cop brusc però esperat, era el 17 de febrer de 2011 i ens havien deixat #sensesenyal.

Són moltes les agressions que s’han produït contra la cultura catalana els darrers mesos al País Valencià, mentre assistim atònits a un ball de cadires que mai esdevé canvi real. Apagada de TV3, persecució del català a l’escola, persecució al teatre, censura d’actes i concerts… És ben cert que sempre que ens trobem al voltant d’unes eleccions, aquestes situacions es donen amb excessiva freqüència, malgrat això, potser estem vivint la major ràfega d’atacs dels últims anys.

Els atacs de la dreta més rància s’acceleren contra tot allò que sone a cultura, és por, ens diuen alguns. Por de que? Els resultats electorals els donen plena llibertat per fer i desfer a les corts i a molt pobles. Aleshores, por de que? De la vida, del moviment, de l’alegria. Aquest brot in(?)esperat i desesperat, sense discreció, sembla que únicament busca, de manera exagerada i desproporcionada, posar fre a una cultura que ha deixat de ser un infant i s’ha fet gran. Que el lector no en tinga dubte, veure com a madurat la criatura, ha exasperat la dreta, que ha esdevingut l’infant que no controla els seus moviments, que colpeja, ara ací i ara allà.

No veig, ni molt menys, necessari justificar la maduresa d’una cultura que ja no necessita justificacions, que parla per ella mateixa, amb desenes de concerts cada cap de setmana, amb una biblioteca immensa, i amb un nombre d’autors i músics envejable per moltes nacions amb estat.

“Estat totalitari? No és això una tautologia?” Planteja Fuster una pregunta que invita a la reflexió. Pot esdevenir una democràcia en totalitària? El ciutadans voten, els representants són elegits per sufragi. No obstant, tot allò que suposa la vitalitat del poble valencià és anul·lat com si d’una amenaça es tractara. En aquest sentit, les agressions per part del govern que, en principi, representa a tots els valencians són més que un atac a tot un poble, són un atac a les mateixes bases de la democràcia i per tant a la dignitat de tots els pobles i de la justícia.

El poble que canta mai no mor. El govern “valencià” ho te clar, però nosaltres també, i van a sentir-nos una cançó darrere d’una altra fins que els vencem. Malgrat totes les agressions, seguim vius, i treballem pel dret a fer i a dir el que vulguem, sempre des del respecte, malgrat tot, seguirem vius lluitant per la nostra cultura. Corregir i augmentar.

 Article que em publicaren a la revista “La Flama” en solidaritat amb els companys censurats d’ Estem Vius de Benicàssim.
Per a més informació visiteu www.estemvius.org


Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: