Del Tirant de Rock a l’Amplifica’t

1 04 2011

“Podríem imaginar aquest disc com una finestra oberta a una costera escarpada, llunyana i plena de corredors i corredores de fons. No hi ha camí i cadascú ha de buscar el seu. Tanmateix, també podem entendre’l com una proposta de com pensem que ha de ser el món de la música actual: amb igualtat d’oportunitats per a tothom, amb la varietat de concepcions musicals que abasta el rock, amb lletres cultes i frívoles, amb cançons d’evasió i de compromís, amb potents distorsions i dolcíssimes balades que “electrifiquen” la nostra llengua i la carreguen de ritme i de vitalitat. Sense dubte, ens quedem amb aquesta segona opció. De fet, ja hem connectat el nostre aparell i ens disposem a escoltar la nostra música amb l’esperit satisfet…”

Aquest escrit apareix a la contraportada d’un CD que pocs dies enrere va arribar a les meues mans. L’escrit, acompanyat del logo d’Acció Cultural i del logo del Bloc de Progrés Jaume I, és només l’envoltori d’una cosa molt més gran, una joia difícil de trobar, un disc del Tirant de Rock que, si deduïsc correctament, seria del 1995. Potser alguns dels que esteu llegint sabeu perfectament que va ser el Tirant de Rock o que va significar i fins i tot hi vau participar d’una manera o d’una altra, però també és probable que molts no sapigueu de que parle.

Als anys 90, amb la voluntat de garantir la vitalitat del català entre els i les joves, Acció Cultural del País Valencià va iniciar la promoció de la música rock i pop en català, amb l’organització dels festivals i dels circuits Tirant de Rock que van arribar a un public impensable i que van promocionar grups que avui són professionals i que han dut la música en català a llocs on era impensable. Ara és potser, el moment en que hem de mirar enrere i veure tot el que allò va significar, la música en català gaudeix d’una vitalitat mai vista, i els grups valencians són molt importants tant en qualitat com en innovació dins del panorama musical català.

Per aquells anys jo encara caminava a quatre grapes i a base de bacs, ara puc veure tot allò amb perspectiva històrica i participar de noves iniciatives però també de projectes renovats, i no puc evitar sentir una barreja d’emocions al veure’m involucrat en projectes com l’Amplifica’t, el concurs de música en català organitzat per Joves d’Acció i que és hereu directe d’iniciatives com el Tirant de Rock. Em sent realment feliç pensant que, potser dins d’uns anys, algú que encara camina a quatre grapes i a base de bacs, agafarà un disc de l’Amplifica’t i farà una reflexió semblant a la meua, que potser dins d’uns anys aquest que ara és un xiquet, escoltarà i admirarà grups que hauran passat a l’escena internacional i que tindran el seu lloc en un humil CD de l’Amplifica’t d’un aleshores llunyà any 2011. I potser aquest xiquet, que ja no serà tan xiquet, viurà en un país més lliure i potser participarà també d’algun projecte hereu del Tirant de Rock i de l’Amplifica’t, o potser fins i tot ja no serà necessari.

Quan tot això passe, potser alguns recordarem els noms Tirant de Rock o Amplifica’t però potser com passa amb el Tirant de Rock avui, molts no sabran que van ser, però del que estic segur és que la feina haurà donat el seus fruits i malgrat que la gent recorde o no el nom, l’objectiu estarà acomplert, i que Acció Cultural, que ja farà temps que haurà superat els 40 anys, seguirà creant noves iniciatives i nous projectes per tal de promocionar la llengua i cultura catalanes fent-nos dia a dia un poquet més lliures.

 


Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: