L’onze de setembre que va durar 17 anys

10 09 2010

https://i2.wp.com/static.foto.no/linkeddata/articles/images/23515_1024x768.jpg
Parlar de l’onze de setembre és recordar dues torres imponents essent travessades per un avio, parlar de l’onze de setembre és recordar com queien les dos torres més altes del món… El Tio Sam s’alçava furiós contra tot un país desfent-lo per complet amb el pretext de trobar un home que encara no ha aparegut.

Any rere any, els mitjans de comunicació ens recorden aquest onze de setembre, alguns fins i tot intenten justificar la guerra on la “nació de la llibertat”, buscava venjança matant homes, dones i xiquets d’Afganistan que es creuaven al seu pas sense importar si eren civils.

Els mitjans de comunicació s’empenyen en recordar-nos aquest onze de setembre, però hi ha un altre, un de més oblidat, que pareix que el món no desitja que recordem. Un onze de setembre que va durar 17 anys.

Al setembre de 1973, a l’altra part de “El Charco”, un exèrcit encapçalat entre d’altres pel feixista Augusto Pinochet s’alçava contra el seu president i el seu país. Pinochet ministre de defensa xilè no va dubtar en trair al seu president per un poc de glòria.

El Govern del president Allende intentava crear un camí alternatiu cap a una societat socialista. Una societat que no podia ser acceptada pels caps de l”exèrcit, acostumats, com sempre, a tindre total llibertat. Així va ser com van decidir rebel·lar-se, i com, més que probablement, financiats per potències antisocialistes i anticomunistes van decidir regirar-se contra tot el seu país.

El que aleshores era ministre de defensa, Pinochet, no ho va dubtar i va passar-se al bàndol contrari, i l’onze de setembre junt amb els altres caps de l’exèrcit va aconseguir dur a terme el cop d’estat.

L’onze de setembre de 1973, els feixistes van decidir atacar el palau presidencial de La Moneda. Abans de l’atac, intentaren la rendició dels que estaven allí. Allende va fer eixir a quasi tota la gent, i després de dir al poble que no agafaren les armes, es va recloure a La Moneda amb els que encara li eren fidels.

Quan els feixistes van vore que el president no es rendiria, decidiren atacar el palau presidencial amb tots els seus defensors a dins.

Primer els tancs, després els avions britànics, altra vegada els avions, més avions disparant les seues metralladores, gasos lacrimògens, però, La Moneda no és rendia, mentrestant, Allende intentava defendre el seu país, les seues idees i la seua dignitat amb un fusell AK-47, obsequi de Fidel Castro.

A dintre de La Moneda es va escoltar un crit: ¡Presidente!, ¡el primer piso está tomado por los militares! ¡dicen que deben bajar y rendirse!. El president no va dubtar en respondre, no podia permetre que es perderen tantes vides: ¡Bajen todos! ¡dejen las armas y bajen! Yo lo haré al último!.

Tots van anar eixint poc a poc com havia ordenat el president, un dels metges però, va decidir tornar per endur-se com a record una mascara de gas, va sentir com el president cridà: ¡Allende no se rinde, milicos de mierda! I com acte seguit, amb el fusell de Fidel es disparà a la barbeta (“Más de un disparo, y menos de una ráfaga”), Salvador Allende Gossens queia mort a l’instant.

Els feixistes al entrar a la sala on estava Allende, el van reconèixer gracies al seu rellotge, tenia la cara desfigurada, i van comunicar per radio als seus superiors: “Misión cumplida. Moneda tomada, presidente muerto”.

Aquell onze de setembre, va durar 17 anys, potser hi havia massa interessos. La “nació de la llibertat” no va intervindre. O potser ja ho havia fet.

Allende va ser soterrat discretament. Dies després moria a sa casa de Isla Perdida el poeta Pablo Neruda, diuen els xilens: “Por pena a Allende”.

Aquest és l’altre onze, l’onze oblidat, el que no recorden per la tele. Potser hi ha moltes coses per amagar encara. Potser és millor recordar als herois de la llibertat que maten xiquets iraquians. Salvador Allende va morir defenent el seu país, les seues idees. Augusto Pinochet va morir l’any 2006 sense complir cap condemna.

Vídeo


Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: